Mark Snor fra Nova-Print sikrede sig en flot 2. plads ved DM i Skills 2019
Se artiklen herunder fra Fyens Stifttidende om Mark
Mark går mod strømmen og uddanner sig til grafisk tekniker
Kun få elever vælger at uddanne sig til grafisk tekniker. En af dem er 23-årige Mark Snor, der i dag er elev ved Nova Print i Odense, selv om han går i skole i Aalborg.
For bare få år siden vidste 23-årige Mark Snor ikke, at der var en uddannelse, der hed grafisk tekniker. I dag er han ved at uddanne sig til netop det og skal samtidig deltage i DM i Skills i starten af april.
DM i Skills er et årligt danmarksmesterskab for erhvervsuddannelserne, hvor eleverne skal præstere i forskellige konkurrencer inden for hver deres fag. Mark Snor er blevet udvalgt sammen med to andre blandt 300 elever på sin skole, men det har aldrig været et mål for ham at deltage i konkurrencen.
“Jeg blev meget glad og overrasket over udtagelsen, men jeg er også lidt nervøs for, hvordan det hele kommer til at forløbe.“
Mark Snor og hans konkurrenter skal igennem 15 forskellige udfordringer. Det kan for eksempel være at blande en speciel farve eller trykke et postkort i den rette størrelse. De forskellige discipliner skal vise, hvem der har bedst styr på faget, hvorefter der til sidst bliver kåret en vinder.
“Jeg håber selvfølgelig på en førsteplads, men mit mål er bare at gøre det så godt, at jeg selv er tilfreds med min præstation bagefter, lyder det fra den 23-årige elev.
Mark Snor er grafisk tekniker elev p6 Nova Print. Her sammen med fabrikschef Uffe Malmros. Foto: Michael Bager
Kendte Ikke til uddannelsen
For år tilbage lå det ikke i kortene, at Mark Snor skulle deltage i DM i Skills. Han flyttede fra Bramming til Odense sammen med sin kæreste og startede med at læse medievidenskab på SDU. Efter bare et semester stod det klart for Mark Snor, at det ikke var det, han skulle fortsætte med at læse. Han droppede ud og arbejdede flere forskellige steder i et halvt år, indtil han hørte om uddannelsen som grafisk tekniker.
– Det var faktisk lidt ved et tilfælde, at jeg hørte om uddannelsen til grafisk tekniker. Jeg snakkede meget med min kærestes far og hendes familie -der er flere i hendes familie, der arbejder inden for branchen. Og det lød rigtig spændende, så det var helt klart der, jeg fik størstedelen af min inspiration til at begynde på uddannelsen fra.
For halvandet år siden startede Mark Snor på grafisk tekniker uddannelsen i Aalborg og er i dag ved odenseanske Nova Print som elev. Han har stadig to år tilbage på skolebænken bestående afbåde skole og praktik, men efter han startede i praktik, har han for alvor fået øjnene op for, hvor mange ting i vores hverdag der optræder tryk på.
– Når jeg først begyndte at tænke over det, er der jo tryk på næsten alt I dag kan jeg faktisk ikke lade være med at tjekke, om etiketten sidder rigtigt på colaflasken. Jeg synes generelt, at det er en rigtig spændende uddannelse. Og så er det lidt en anderledes uddannelse, som man ikke hører om i folkeskolen -jeg havde i hvert fald ikke hørt om den, før jeg snakkede med min kærestes familie om det.
Fyn er hårdt ramt
Ligesom Mark Snor, er der mange andre unge mennesker, der ikke kender til uddannelsen som grafisk tekniker. Det gør det svært for virksomhederne at rekruttere lærlinge i branchen, hvilket odenseanske Nova Print også har oplevet.
– Det er faktisk ni år siden, vi sidst har haft en !ærlig herude. I og med, at uddannelsen til grafisk tekniker ligger i Aalborg, og at vi er et nichefag, er det rigtig svært at rekruttere elever til Fyn. fortæller Uffe Malmros, fabrikschef ved Nova Print i Odense.
Nova Print, der har eksisteret siden 1904, har tidligere oplevet et stort antal af lærlinge, men også her har digitaliseringen betydet, at antallet af elever og kendskabet til uddannelsen som grafisk tekniker er faldet, hvilket ærgrer Uffe Malmros.
– Det er en spændende og meget alsidig uddannelse, men det er oftest folk, der kender nogen inden for branchen, som vælger at begynde på uddannelsen.
Kilde: Fyens Stifttidende